Rozmiar tekstu

jesc

Tego, że prawidłowe żywienie jest niezbędnym elementem do zachowania naszego organizmu w  zdrowiu  nikt nie zaprzecza. Rozumiemy przez to dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych. Musimy wiedzieć, że niedobory pewnych składników żywieniowych, jak i ich nadmiar może być dla nas szkodliwy.


Co kryje się pod hasłem prawidłowe żywienie?

  • Jakość spożywanych produktów
  • Ilość dostarczanej energii
  • Proporcja spożywanych składników
  • Ilość zjadanych posiłków w ciągu dnia

Planując prawidłowe żywienie należy uwzględnić prawidłowy rozkład składników pokarmowych w naszej diecie. Do składników pokarmowych zaliczamy: węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz wodę. Jak powinien wyglądać rozkład energii w ciągu dnia?

  • Węglowodany 55-60%  energii
  • Tłuszcze 25-30% energii
  • Białka 15% energii
  • Dodatkowo sole mineralne, makro i mikroskładniki, błonnik i woda.

piramida zdrowego zywienia i normal


Węglowodany i tłuszcze dostarczają nam energii niezbędnej do wykonywania wszelkich czynności życiowych.

Białka wchodzą w skład naszych mięśni, kości i skóry, krwi i wszystkich tkanek naszego organizmu. Służą do budowy i odbudowy wszystkich tkanek naszego ciała.

Witaminy i składniki mineralne odpowiedzialne są za funkcje regulujące, co oznacza, że biorą udział wielu procesach metabolicznych zachodzących w komórkach.

Woda bierze udział w transporcie substancji odżywczych, utrzymaniu stałej temperatury ciała oraz w wielu reakcjach biochemicznych.

Błonnik odpowiedzialny jest za prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji.


Instytut Żywności i Żywienia zaleca następujące zasady zdrowego żywienia:

  • Dbaj o różnorodność spożywanych posiłków
  • Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej
  • Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii
  • Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem
  • Mięso spożywaj z umiarem
  • Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców
  • Ogranicz spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Zachowaj umiar w spożywaniu cukru i słodyczy
  • Ogranicz spożycie soli
  • Pij wystarczającą ilość wody
  • Nie pij alkoholu

 

Bibliografia:

Szostak W.B. Zasady zdrowego żywienia w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych, Borgis - Postęp Nauk Medycznych 1-2/2004, s. 3-9
Poniewierska E. Zdrowe odżywianie w wieku późnej dorosłości. Poradnik seniora, Wydawnictwo Agencja KM – GRAF s.j.,  Warszawa 2012
Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, pod red. Jarosz M. Wydawca Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008